Jord en Rene plaatsen zich voor Indis

Spelen op het dakterras
De finaleronde van het districts

Dit weekend werd het Groningse Districtstoernooi gehouden. Districtstoernooien worden door het hele land gehouden, en de winnaars mogen zich vervolgens met elkaar meten op het Indis (Inter-Districts), waar de top zich plaatst om mee te doen aan het NK. Als een districtstoernooi ten minste 6 dangraden in totaal heeft, mag de nummer twee ook naar het Indis, en dat was dit jaar in Groningen het geval. Rene Goedhart (3d), Sjoerd Koolen (2d) en Erik v/d Broek (1d) hadden samen genoeg dangraden om een extra plekje te creƫren. Deze spelers werden aangevuld met Jord de Jong (1k), Ivo Tonkes (3k) en Pieter Hamstra (3k).

Erik had zijn huis als speellokatie ter beschikking gesteld, en dat betekende dat er met mooi weer ook buiten op het dakterras gespeeld kon worden, waar dan ook volop gebruik van werd gemaakt tijdens dit zonnige pinksterweekend. Frenk Arnold had zich beschikbaar gesteld om de catering te verzorgen zodat Erik vrij was om rustig mee te doen, en zette beide dagen een prima lunch neer, en op zaterdag ook een uitstekende avondmaaltijd.

De bedenktijd was 90 minuten gevolgd door 30 seconden byoyomi, met op zaterdag drie ronden en op zondag 2 ronden. De loting was er op gericht dat de potentieel spannendste partijen in de laatste ronde vielen. Dan zouden favorieten Rene en Sjoerd elkaar treffen, alsook de middenmoters Erik en Jord, en de zwakkere broeders Ivo en Pieter.

De eerste dag bracht weinig verassingen. Erik was de enige die de verhoudingen op papier wist te doorbreken door van Sjoerd te winnen, in de rest van de partijen won altijd de op papier sterkere speler. De zondagochtend bracht echter wel een grote verrassing, want Jord wist tegen Rene aan het langste eind te trekken. Rene liet nodeloos een groot ko ontstaan, en speelde vervolgens een te kleine dreiging. De achterstand bleek te groot.

Daarmee waren er na 4 ronden vier spelers met 3 punten. Rene had van Erik gewonnen, Erik van Sjoerd, Sjoerd van Jord, en Jord van Rene. De onderlinge partijen in de laatste ronde zouden dus beide goed gaan zijn voor een plek op het Indis. Rene begon uiterst belabberd, maar wist vervolgens met hard knokken de partij te draaien en won uiteindelijk met een punt of 20. Erik begon ook met een vroege blunder, maar ook hij knokte daarna hard terug. Uiteindelijk kwam de partij aan op het laatste ko, en Jord had het geluk dat hij net wat meer dreigingen had, waarmee hij nog net een half punt van zijn vroege voorsprong wist vast te houden.

Ivo won in de derde partij van de laatste ronde van Pieter, en ontliep daarmee nog de rode lantaarn. Als met al was het een bijzonder geslaagd weekend, goed verzorg met een mooie lokatie en met veel spannende partijen. Morgen (maandag 9 juni) zullen enkele partijen nog door Herman op de club besproken worden.

# Naam Rang 1 2 3 4 5 Pt WP SB
1 Jong, Jord_de 1k 6+ 3- 5+ 2+ 4+ 4 11 8
2 Goedhart, Rene 3d 4+ 5+ 6+ 1- 3+ 4 11 7
3 Koolen, Sjoerd 2d 5+ 1+ 4- 6+ 2- 3 12 5
4 Broek, Erik_van_den 1d 2- 6+ 3+ 5+ 1- 3 12 4
5 Tonkes, Ivo 3k 3- 2- 1- 4- 6+ 1 14 0
6 Hamstra, Pieter 3k 1- 4- 2- 3- 5- 0 15 0