Martinicup 2012 Verslag

De Martinicup 2012 was een bijzonder geslaagd toernooi. Precies 50 man speelde ten minste een rondje mee, en in totaal werden er 111 partijen gespeeld. Een mooie stijging ten opzichte van de 33 deelnemers en 70 partijen van vorig jaar.

De top was sterk bezet, maar liefst zes 5e dans deden mee, waaronder de recent gepromoveerde Alexander Eerbeek en Zeno van Ditzhuijzen. En ook andere jonge spelers met recente promoties, zoals Michiel Tel (sinds een week 4e dan) en Bas v/d Ende (sinds een week 1e dan) waren aanwezig. Daar tegenover stond de oude garde 5e dans: Robert Rehm, Willem-Koen Pomstra, Rene Aaij en Rudi Verhagen, waarvan de laatste alleen op zondag mee speelde. De topgroep werd compleet gemaakt door zes 3e dans.

Ook de andere kant van het veld was goed vertegenwoordigd. Twaalf spelers van 8e kyu en zwakker deden mee, waaronder jeugdspelers Emil en Marcel Riedeman, en hun moeder Gulya Ganeeva. Vader Dick was een van die 3e dans in de topgroep.

Opvallend was ook de grote Duitse delegatie. Vijf spelers uit Bremen, drie uit Oldenburg en twee uit Emden. Voor hen is Groningen eigenlijk best dichtbij, slechts 1-2 uur rijden.

In de eerste ronde werden de 5e dans, en die ene 4e dan, allemaal tegen een 3e dan geloot. De eerste verrassing kwam uit de koker van de Eerbeeks. Alexander Eerbeek werd onverwachts verslagen door oudere broer Marc. De rest van de -op papier- sterkere spelers deed wel zijn plicht. In de tweede ronde werd de eerste onderlinge 5e dan partij door Zeno van Ditzhuijzen gewonnen tegen Rene Aaij, waarmee Zeno, Willem-Koen Pomstra en Robert Rehm overbleven als ongeslagen spelers aan het eind van de eerste dag.

De zaterdagavond was bijzonder gezellig. De bestelling van 30 pizza's verliep vlekkeloos, iedereen had precies de pizza die hij wilde, en de pizza's vielen ook goed in de smaak. Na het eten werd nog tot middernacht doorgespeeld, zowel met go als met andere spelletjes.

In de derde ronde op zondagochtend sloeg de oude garde 5e dans zwaar zijn slag. Willem-Koen versloeg Zeno, Robert versloeg Alexander en de nieuw binnengekomen Rudi Verhagen versloeg Michiel Tel. Daarmee bleven Willem-Koen en Robert ongeslagen over aan de top, en mochten zij in de 4e ronde een voorlopige finale gaan spelen.

Deze voorlopige final werd gewonnen door Willem-Koen, die daarmee hard op weg was weer eens een Martinicup op zijn naam te schrijven. Andere opvallende uitslagen in de vierde ronde waren de overwinning van Dick op Zeno, en die van Zhou Xiaoyun (3e dan), een uitwisselstudente uit China, op Rene.

Willem-Koen liet in de laatste ronde tegen Rudi geen steekje meer vallen, en schreef ongeslagen het toernooi op zijn naam. Zhou Xiaoyun pakte de tweede plaats door in de laatste rond van Robert te winnen, die daarmee gedeeld derde werd samen met Zeno, welke in de laatste ronde nog van Alexander won.

Onder de kyu spelers waren er ook een aantal spelers die goed gescoord hadden. Arnoud Warmerdam (5k), Ingo Stein (7k), Sylvia Schmidt (7k), Egon Vernimmen (10k) en Lucas Kosse (12k) scoorden allen vier punten in vijf ronden. Huub Reuver (11k) uit Enschede behaalde zelfs de perfecte score, en won alle vijf zijn partijen.

Al met al was het een bijzonder geslaagd evenement, en wij hopen iedereen volgend jaar weer te mogen verwelkomen.