Pakjesavondtoernooi op 5 december

Op donderdag 5 december houden we in het thema van Sinterklaas een pakjesavond toernooi in de Kroeg van Klaas. Om mee te doen moet je een kadootje ter waarde van ongeveer 5 tot 10 euro meenemen. Aan het begin van de avond, om 20:15, worden de kadootjes willekeurig over de deelnemers verdeeld, daarna kan iedereen tegen elkaar spelen om te proberen hun meest gewilde kadootje te bemachtigen.

Je mag de hele avond eenieder uitdagen tot een partij. De uitdager bepaalt de tijdslimiet waarmee gespeeld wordt, met een minumum van 10 minuten en een maximum van 30 minuten. Andere bedenktijden mogen alleen indien beide spelers het daar over eens zijn.

Een speler mag een uitdaging alleen weigeren indien hij of zij al eerder tegen die speler gespeeld heeft. Ook mag je beslissen om uit het toernooi te stappen als je niet verder meer wilt spelen. Als je uit het toernooi stapt is het kadootje wat je op dat moment in bezit hebt definitief van jou.

Een partij wordt gespeeld met pepernotenhandicap, en de winnaar van de partij mag kiezen om wel of niet kadootjes te ruilen met de verliezer.

Pepernotenhandicap is een volledige handicap (inclusief 10 punten komi voor zwart per handicapsteen boven de 9) waarbij er in plaats van zwarte stenen pepernoten op de sterpunten worden neergelegd. De pepernoten werken gewoon als zwarte stenen, maar er zijn twee extra regels:

  1. Als wit een pepernoot vangt, of aan het eind van de partij als dode steen van het bord haalt, dan moet hij deze opeten. Dit is dan dus geen gevangene meer, en geen punt voor wit.
  2. Zwart mag, wanneer hij past, kiezen om een van zijn eigen handicap pepernoten van het bord te halen en op te eten. Het punt waar deze stond komt dan vrij en hier kan gespeeld worden.