Verslag Martinicup 2014

Afgelopen weekend werd in Groningen alweer de 40e editie van de Martinicup gehouden. Bovendien bestaat de Groningse club dit jaar 45 jaar, is het 5 jaar sinds het congres in Groningen gehouden werd, en speelden we voor de 5e keer in het PvdA pand in de binnenstad van Groningen. Al met al genoeg reden voor de club om er wat extra's omheen te doen. Zo waren er extra lustrumprijzen voor iedere vijfde deelnemer (dus 5, 10, 15, etc) en was er 500 euro extra uitgetrokken voor de prijzen aan de top van het veld.

En die top van het veld was dan ook stevig dit jaar. Zo speelden regerend Nederlands Kampioen Merlijn Kuin (6d), voormalig kampioen Alexander Eerbeek (5d) en China-ganger Zeno van Ditzhuijzen (5d) mee. Daarnaast waren er ook uit het buitenland nog sterke spelers, zoals Pierre Paga (5d) uit Groot Brittaniƫ en Marlon Welter (4d) uit Duitsland. In totaal zaten er 9 spelers boven de McMahon bar, die op 4e dan lag, waarvan Michiel Tel (5d) echter pas op zondag kon spelen.

Ook de andere kant van het veld was goed vertegenwoordigd, met vier spelers van 15e kyu en zwakker. Twee extra spelers van onder de 20e kyu moesten helaas op zaterdag nog afzeggen. In de middenmoot, vooral tussen de 2e kyu en de 2e dan, liet het aantal deelnemers echter wel een beetje te wensen over, zodat uiteindelijk slechts 35 mensen meespeelden.

Dat mocht echter de pret niet drukken, het weer zat het hele weekend mee, waardoor veel mensen hun tafeltje naar de tuin verplaatsten, waar het heerlijk toeven was. En ook de zaterdagavond met pizza en spelletjes was weer ouderwets Gronings gezellig, de laatsten verlieten pas rond 1 uur 's nachts het pand.

De loting op zaterdag was erop gericht om de 5e en de 6e dans in de latere ronden bij elkaar te brengen. Maar daar dachten de 4e dans anders over. In de eerste ronde sneuvelden al twee van de 5e dans, Pierre Paga verloor van Rene Aaij (4d), en Alexander Eerbeek van Rudi Verhagen (4d). En aangezien daarna ook Zeno van Ditzhuijzen in de tweede ronde voor de bijl ging tegen Rene Aaij, was Merlijn Kuin de enige die zijn favorietenrol waar wist te maken.

Op zondag won Merlijn ook van Rene Aaij, en bleef daarmee als enige ongeslagen over. In de twee ronden daarna wist hij achtereenvolgens van Zeno van Ditzhuijen en Pierre Paga te winnen, om daarmee ongeslagen toernooiwinnaar te worden. En net als op het NK bleek het veld achter Merlijn zeer aan elkaar gewaagd, want de tweede plaats werd gedeeld door Rene Aaij, Pierre Paga en Marlon Welter, die allemaal drie punten haalden.

Buiten de top waren er twee spelers die prijs haalden voor 4 uit 5, Arved Weigmann (5k) uit Potsdam (Duitsland) en Rob van Aurich (10k) uit Hilversum. Daarnaast waren er, gegeven de 35 deelnemers, natuurlijk 7 spelers die een lustrumprijs wonnen. Die bestond uit een tasje vol met streekproducten uit de regio rondom Groningen.

Rest mij nog om alle vrijwilligers te bedanken, in het bijzonder Frenk Arnold, Pieter Hamstra, Jord de Jong en Reijer van der Zande, voor hun inzet in en om het toernooi, en natuurlijk alle deelnemers voor hun deelname. We hopen jullie allemaal volgend jaar weer te zien!

Foto's: http://herminator.imgur.com/martinicup_2014